E-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez birşekilde mali mühür ile imzalanmış, satıcı ve alıcı arasında güvenli olan, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak amacıyla oluşturulan uygulamaların genel adıdır. E-Fatura, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. E-Fatura düzenlemeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, 397-416-421-424-433-447-448-454-461 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğleri ile yapılmıştır.
E-Fatura uygulamasından, anonim ya da limited olan tüm kurumlar ve gerçek kişiler yararlanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı e-Fatura portalı, yerel sunucuya kurulum (Entegrasyon) ve Özel Entegratör yöntemleriyle e-Fatura uygulaması kullanılabilir. E-Fatura uygulaması kapsamında; e-Fatura mükellefi olan kullanıcılar, e-Fatura mükellefi olan kullanıcılara e-Fatura gönderir ve aynı şekilde bu kullanıcılardan e-Fatura alır. Gönderilen veya alınan e-Faturalar, dijital ortamda muhafaza edilir ve gerekli olduğu durumlarda ibraz edilir. E-Fatura uygulaması iki tip senaryo içerir. Birincisi Temel Fatura Senaryosudur. Temel faturalar otomatik olarak kabul edilir. İkinci senaryo olan Ticari Fatura Senaryosunda ise gelen faturayı kabul/ret etme seçenekleri mümkündür.
Objesoft e-Fatura;
Kullanıcılarının bu uygulamayı eksiksiz ve sorunsuz şekilde kullanması için her türlü desteği sunmaktadır. E-Faturaların, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderimi ve gelen e-Faturaların alımı kapsamında kullanılabilecek yöntemlerden; manuel e-Fatura girişi yöntemi, web servis yöntemi, excel dosyası yükleme yöntemi, veritabanı ya da ERP (Enterprise Resource Planning/Kurumsal Kaynak Planlaması) ile doğrudan entegrasyon yöntemi ve iş süreçleri yönetimi aracı sayesinde diğer özel entegrasyon yöntemleri desteklenmektedir. ERP ile doğrudan entegrasyon yönteminde, SAP için dahili kullanım imkanı sunan SAP Kokpit çözümü ile fark yaratmaktadır.
İş süreçleri yönetim aracı ile iş süreçlerine entegre olarak, kurumun mevcut denetim ve onay mekanizmalarının sürdürülmesine yardımcı olmaktadır. Ürünün ileri seviye, gelişmiş, esnek süreç tasarım aracı ile gönderim öncesi ve sonrası özel onay mekanizmaları, bilgilendirme süreçleri tasarlanabilir. Kurum içi onay mekanizmaları sayesinde e-Faturanın, gönderilmeden ya da alınmadan (ticari faturalar için) önce tanımlanan kişi/kişilere onaya gitmesi sağlanarak, olası hataların en aza indirilmesi hedeflenir. Bu mekanizmalar, özellikle Temel Fatura Senaryosunda düzenlenmiş giden e-Faturalar ve Ticari Fatura Senaryosunda düzenlenmiş gelen e-Faturalar için kurum politikalarına özel kuralların otomatik işlenmesine de olanak sağlamaktadır.
Süreç tasarım aracı sayesinde ayrıca; gönderilecek e-Faturaların içeriklerinin alıcıların talepleri doğrultusunda özelleştirilmesi, gelen e-Faturaların ERP sistemine doğrudan entegrasyonu gibi farklı çözümler geliştirilmesi sağlanmaktadır.
E-Fatura dosyalarının üst bilgilerinden ve içeriğinden (alıcı, tutar, miktar, vb.) arama yapılması kolaylığını sunar. Fatura360 Yönetim Ekranı ile bir e-Faturanın gönderici birimden alıcı birime ulaşana kadar geçtiği her adım ve bu adımlardaki mesaj trafiğinin kolayca, tek noktadan takip edilmesini sağlar. Fatura360 sayesinde fatura tarihçesinin takibi yanında, fatura önizleme, zarf önizleme, fatura/zarf dışarı alma(export) işlemlerine tek ekrandan ulaşım imkanı sağlar.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tanımlanmış, e-Faturanın durumunu bildiren (alıcı tarafından sistem yanıtı gelmedi, başarıyla tamamlandı vb.) zarf durum kodları ve açıklamaları gelen/giden e-Fatura ekranlarından kolaylıkla takip edilebilir. Uygulama hem kurumun yerel sunucusuna kurulum (Entegrasyon) ile hem de Özel Entegratör üzerinden konforlu bir şekilde kullanılabilir. Her iki durumda da Objesoft e-Fatura arayüzü sayesinde, internet bağlantısı olan bir makineden e-Fatura gönderilebilir, alınabilir, durumu takip edilebilir.
Çok az sayıda e-Fatura sağlayıcısı tarafından desteklenebilen Alış Faturası Entegrasyonu ile gelen e-Faturaların ERP sistemine alış faturası veya dekont olarak otomatik aktarımları sağlanabilir.Bu noktada, Objesoft e-Faturanın esnek altyapısı ve yılların birikimi ile elde edilen tecrübelerinden ileri gelen profesyonelliği öne çıkmaktadır.
NEDEN E-FATURA?
E-FATURA NASIL ÇALIŞIR?
E-Fatura gönderimi için;
Gönderilecek e-Fatura içerik bilgisi veritabanı ya da ERP ile doğrudan entegrasyon, web servis yöntemi, excel aktarımı, manuel fatura girişi ya da süreç tasarım aracı sayesinde kullanılabilecek farklı entegrasyon yöntemlerinden biri ile alınır ve Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartlara (Ubl-Tr) uygun olarak e-Fatura
hazırlanır. Hazırlanan e-Fatura mali mühür ile imzalanır, Gelir İdaresi Başkanlığına iletilir ve elektronikolarak saklanır.
E-Fatura alımı için;
Tedarikçi firmalardan, Gelir İdaresi Başkanlığı vasıtasıyla iletilen e-Faturalar alınır, gerekli sistem cevapları gönderilir ve elektronik olarak saklanır.
Kullanıcı gönderilen/alınan e-Faturaların görüntüsüne, Gelir İdaresi Başkanlığı zarf durum kodlarına ve Ticari Senaryo ile gönderilen e-Faturaların cevap durumlarına (kabul/ret) web portal aracılığıyla kolayca ulaşarak kontrol edebilir.